Kunststof als alternatief voor brons?

” België voorjaar 2016″ Dit voorjaar liet de lente op zich wachten en we hadden nauwelijks eerder een moment om tot rust te komen. Niet te warme temperaturen, zo tussen de 16 -21° is voor ons top. En dan nog een land zoeken waar de lente iets vroeger op de agenda staat…dan is Portugal de uitgekozen plek om met wat geluk een mooie start te maken.  Over een paar regendruppeltjes gaan we niet zeuren, het was gewoon een perfecte periode, met kleurende en geurende bloemenvelden. Je komt tot ontdekking dat je reukorgaan onrecht aangedaan wordt in je eigen land.

Kunst – natuur en werk die snijlijnen liggen zeer dicht in mijn leven en dat laatste wil ik daar een beetje er van los krijgen. Dat dit niet zo eenvoudig is kunnen we onder de noemer beroepsmisvorming of gewoon passie voor schoonheid, kunst en natuur thuisbrengen.  MértolaZo zag ik in Mértola een beeldengroep van dieren en vogels, eerste blik van ver dacht ik aan bronzen beelden tot we naderden en zag dat ze uit kunststof vervaardigd waren met een bronzen look. De omvang van de beeldengroep deed me bij voorbaat twijfelen aan de investering in brons voor de regio en het land. Een eenvoudige handoplegging(bronzen beeld voelt meestal kouder aan dan zijn omgeving …heb je geen ring of ander hard materiaal voor nodig) op de huid van een van de beelden bevestigde mijn vermoeden dat de beelden uit kunststof vervaardigd waren.

Van op afstand merkte ik reeds roestige vlekken doorheen de groene huid, typerende plekken voor iets dat fout gaat. Dichtbij waren al gauw barsten en scheurtjes te zien waarlangs de roest zich verspreide. ik heb de beelden dan allemaal afzonderlijk bekeken en er was geen beeld(dier op vogel) die niet onder de roestvlekken zat. Barsten in de poten, vleugels, oren en romp, het is kwestie van tijd dat er effectief beelden loskomen van hun bevestiging en of er delen van de beelden er af vallen. Met deze blog wil ik echter geen afbreuk doen aan de kunstenaar zijn creaties, ik kon het uitgebeelde en de presentatie ten zeerste smaken. Toch mijn hart bloed te weten dat die schoonheid maar voor beperkte duur is,  bij aanvang zal men overwogen hebben om dit in brons te realiseren maar kostprijs zal de beslissende factor geweest zijn waarom men heeft geopteerd voor een goedkope realisatie. Of dit op termijn een beter koop realisatie blijkt meen ik terecht twijfels te uiten. Zie hiervoor bijgevoegde foto’s van de beelden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.